(Δελτίο Τύπου) Επίσκεψη φοιτητών Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Επίσκεψη φοιτητών Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Το πρωί της Τρίτης, 22 Μαΐου ε.ε., ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Β΄ Εξαμήνου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., πραγματοποίησε, στα πλαίσια του μαθήματος «Βυζαντινή Αρχαιολογία», εκπαιδευτική-προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης,  συνοδευόμενη υπό της Καθηγήτριας της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Α.Π.Θ. κας. Γλυκερίας Χατζούλη.
Τους φοιτητές της Θεολογίας και τους συνοδούς αυτών  υπεδέχθη με πολλή χαρά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πλάτων στην κεντρική αίθουσα της Μητροπόλεως, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από την κα. Χατζούλη για το πλαίσιο δράσης του μαθήματος, το οποίο εξετάζει τις εικονογραφικές και καλλιτεχνικές διαφορές και εκφράσεις των τοπικών εργαστηρίων που αποτελούν την παραγωγή των δραστηριοτήτων  της τέχνης στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος, αφού τους καλωσόρισε στους χώρους της Μητροπόλεως εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψή τους αυτή μιας και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο μαθήματος ιδιαιτέρως αγαπητό και ενδιαφέρον για τον ίδιο από τα δικά του φοιτητικά έτη,  τους μίλησε για τη μακραίωνη εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής καθώς και για το ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται, ενώ παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της επαρχίας μας, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 18ο αιώνα.
Παράλληλα, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βίο της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας και των Αγίων Ακακίου (1486) και Δαμασκηνού του Στουδίτου (1577) Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, ενώ ενημερώθηκαν και για κάποιες άλλες μεγάλες και ονομαστές προσωπικότητες που τίμησαν τον Επισκοπικό Θρόνο της περιοχής μας,  στην αρχή και μέχρι το 1881, ως Επισκοπή Λητής και Ρεντίνης, [όπως οι Επίσκοποι Λέων (1295), Γερβάσιος (1335), Χριστόδουλος (1416), Ακάκιος (1486), Γεννάδιος (1541), Ιωάσαφ Αργυρόπουλος (1547), Κύριλλος (1768), Ζαχαρίας (1769), Αλέξανδρος Ρηγόπουλος (1881) μετέπειτα Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και πρωτοπόρος του Μακεδονικού Αγώνα], οπότε και παύει η αναφορά της στις ιστορικές πηγές επειδή προσαρτήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έως και το 1924, όταν και αποφασίζεται να συσταθεί εκ νέου  η Μητρόπολη Λαγκαδά με πρώτο Μητροπολίτη τον από Κυκλάδων Γερμανό Αναστασιάδη.
Εν συνεχεία, ξεναγήθηκαν στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπου εκτίθεται και παρουσιάζεται ένα μέρος της Εκκλησιαστικής παραδόσεως της επαρχίας μας από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα, το οποίο και διαρθρώνεται σε τρεις τύπους ναών της παλαιοχριστιανικής και της βυζαντινής περιόδου,  όπως επίσης και στους χώρους της Βιβλιοθήκης της Μητροπόλεως η οποία στεγάζεται στον τελευταίο όροφο του «Μουσείου Λειτουργικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Φάρος».
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους οι σπουδαστές της Επιστήμης της Θεολογίας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Σεβαμιώτατο Ποιμενάρχη μας, για διάφορα πνευματικά, εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε, ενώ από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι στα πρόσωπα τους, η Εκκλησία μας αντικρύζει τους αυριανούς Θεολόγους, Εκπαιδευτικούς, τα αυριανά στελέχη της, τους αυριανούς κληρικούς της. Και τούτο διότι η Θεολογία αποτελεί τη φωνή της Εκκλησίας, τη συνείδηση και την κρίση της. Ο θεολογικός λόγος είναι το καθαρό ύδωρ «υπέρ της του κόσμου ζωής» και όπως σημειώνει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος «είναι ο σιδηρούς βραχίων της Εκκλησίας». Δεν νοείται η Εκκλησία χωρίς Θεολογία και η Θεολογία χωρίς την Εκκλησία. Γι’ αυτό και η συνεργασία της Εκκλησίας με τις Θεολογικές Σχολές αποτελεί πάγιο αίτημα και διηνεκή φροντίδα και επιθυμία μας.
Η διακονία της Θεολογίας στο σύγχρονο κόσμο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά αποτελεί μέγιστο δώρο, αλλά και κομβική ευθύνη. Η Θεολογία ως γνώση και παιδεία, προϋποθέτει άσκηση και πίστη, αλλά και την τήρηση των εντολών του Θεού. Με ταπείνωση, διακονώντας το σύγχρονο άνθρωπο, κομίζουμε το μήνυμα του θεολογικού λόγου σ΄έναν κόσμο που καθημερινώς παραιτείται από τις ευθύνες του και αλλάζει ραγδαία. 
Τέλος αφού εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη χαρά του για την παρουσία τους αυτή τους ευχήθηκε πατρικώς  να έχουν μία καρποφόρα συνέχιση των σπουδών και των ερευνών τους με στόχο όχι μόνον τον προσωπικό τους καταρτισμό αλλά και την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου.