(Δελτίο Τύπου) οι Ιερές Ακολουθίες της Αποκαθηλώσεως και του ΕπιταφίουΓια περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: οι Ιερές Ακολουθίες της Αποκαθηλώσεως και του Επιταφίου


Με ιδιαίτερη κατάνυξη και με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια, όπως  αρμόζει στο κλίμα της πιο πένθιμης ημέρας κάθε έτους, πραγματοποιήθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες της Αποκαθηλώσεως και του Επιταφίου, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. 
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, χοροστάτησε κατά την Ιερά Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.
Πλήθη πιστών συμμετείχαν εις την Ιερά Ακολουθία, παρακολουθώντας ευλαβικά και συγκίνηση μία από τις κατανυκτικότερες τελετές που λαμβάνουν χώρα στην Ορθόδοξη Λειτουργική Παράδοση, καθώς περίμεναν με περισσή υπομονή για να προσκυνήσουν τον εναποθετημένο Σώμα του Κυρίου στον λαμπρά κοσμημένο και ανθοστόλιστο Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού, ψάλλοντας το Δοξαστικό «Σε τον αναβαλλόμενον…».
Εν συνεχεία μετέβη εις το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης, το οποίο ευρίσκεται στην είσοδο της πόλεως του Λαγκαδά, όπου χοροστάτησε της Ακολουθίας της Αποκαθηλώσεως και της συμβολικής πορείας μετά του Σταυρού στην οδό του Μαρτυρίου προς τον Γολγοθά, όπου στην σύντομη ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο Κύριος με την Σταύρωση και τον Θάνατο Του, έρχεται και συμφιλιώνει τον Θεό με τον άνθρωπο και ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα να συμφιλιώσει και όλους εμάς μεταξύ μας, απλώνοντας τις παλάμες Του και αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο».
»Θα πρέπει όλοι μας να ενταφιάσουμε μέσα στο Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας κάθε τι που μας νεκρώνει και μέσα από αυτόν να κερδίσουμε αυτό που έχουμε χάσει, την αφθαρσία και την ζωή την αιώνιο, η οποία και ανατέλλει με την Ανάσταση Του».
Το εσπέρας της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων χοροστάτησε στην Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου, εις  τον Ιερό Μητροπολιτικό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ο οποίος και ήταν γεμάτος από Πιστούς που με ευλάβεια μεγάλη έστεκαν έμπροσθεν του Επιταφίου, που τόσο επιμελώς στόλισαν οι Ιερείς, με επικεφαλής τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Αναστάσιο Παρούτογλου και οι κυρίες του Ναού, ακούγοντας με ταπείνωση την συνεχή εναλλαγή στο ψάλσιμο των Εγκωμίων και των Αναστάσιμων Ευλογηταρίων, τα οποία απέδωσαν θαυμάσια οι χορωδίες των Ιεροψαλτών.
Ακολούθως συνοδεία τιμητικού αγήματος του Στρατού Ξηράς, το οποίο και έφερε όπως προβλέπεται τα όπλα σε στάση υπό μάλης και τις πένθιμες μελωδίες της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε στην ανθοστόλιστη κεντρική πλατεία της πόλεως η συνάντηση των Επιταφίων των ενοριών του Λαγκαδά, ενώ εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών, με επικεφαλής τον Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, εκπροσώπους του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, κρατούσαν φαναράκια και κεριά στα χέρια δίδοντας ένα ξεχωριστό τόνο στο διάβα του Επιταφίου συμμετέχοντας προσευχιτικώς στην κορύφωση του Θείου δράματος.
Στο σύντομο μήνυμα του από την πλατεία ο σεπτός Μητροπολίτης μας απηύθυνε λόγους αγάπης, πατρικές ευχές και ευλογίες τονίζοντας την σημασία της ξεχωριστής σημερινής ημέρας και την ιερότητα των στιγμών για την ζωή της Αγίας μας Εκκλησιάς αλλά και για το κόσμο όλο σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο θάνατος του Κυρίου, καταργεί τον θάνατο του ανθρώπου και ο καθένας από όλους εμάς που πιστεύει σε Αυτόν αληθινά μπορεί να ζει αιώνια».
»Απόψε συνοδεύουμε Εκείνον που πέρασε και νεκρώνει τον θάνατο, μα που δεν έμεινε σε αυτόν, απόψε λιτανεύουμε τον Αρχηγό της ζωής και Αυτόν που μας χαρίζει την αιώνια ζωή της Βασιλείας Του, απόψε λιτανεύουμε Εκείνον που ανέβηκε πάνω στον Σταύρο και άνοιξε σε όλο το ανθρώπινο γένος μια καινούργια πορεία και μία καινούργια διάσταση, δημιουργώντας μία ζωή που δεν τελειώνει ποτέ και δεν νικάτε από την φθορά που έφερε στην ζωή μας η αμαρτία, συντρίβοντας κάθε τι που έχει σχέση με το ψεύτικο και το προσωρινό».
«Θα πρέπει όλοι να δοκιμάσουμε να προσευχηθούμε αληθινά και μέσα από την καρδιά μας και να εμπιστευθούμε την ζωή μας στον Κύριο, λέγοντας από την καρδιά μας το «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου» και ζητώντας παράλληλα να βοηθήσει την Πατρίδα μας, να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά τα γεγονότα που καθημερινά παρουσιάζονται και δυστυχώς οφείλονται σε δυνάμεις που επιδιώκουν μία αποσταθεροποίηση της κοινωνίας προς δικό τους όφελος».
»Η σημερινή παρουσία τόσο κόσμου απόψε είναι ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που θέλουν να καταργήσουν με διάφορες μεθοδεύσεις την παράδοση του τόπου μας και τον αληθινό τρόπο ζωής, που θέλουν να πλήξουν τους νέους και τα παιδιά μας παρουσιάζοντας τους λάθος πρότυπα και σαθρά όνειρα. Εμείς ως Ορθόδοξοι και ως Έλληνες πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε αυτές τις παραδόσεις και αυτά τα ήθη που μας κράτησαν όρθιους τόσους αιώνες». 
Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόσφατο σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών, μνημονεύοντας τα παιδιά που χάθηκαν πρόωρα και τόσο άδικα, στέλνοντας παράλληλα και μήνυμα παρηγοριάς στους οικείους αυτών, ενώ ευχαρίστησε όλους για την τάξη με την οποία παρακολούθησαν την Ιερή Ακολουθία, προτρέποντας τους να δίνουν διαρκώς ομολογία πίστεως και μαρτυρία Χριστού, όπως απόψε με τη παρουσία τους ευχόμενος παράλληλα Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση.