(Δελτίο Τύπου) Α΄ Παραδοσιακό ἀντάμωμα «ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ»

 

 

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής αυτής σελίδας και όλων των σελίδων που συνδέονται με δεσμούς (links) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή αλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2121/1993, αντίστοιχων οδηγιών και αποφάσεων της ΕΕ και κανόνων Διεθνούς Δικαίου.

 

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Κυριακής, 7 Ιουλίου ε.έ., το Α΄ Πολιτιστικό Αντάμωμα της «ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης με την συμμετοχή των Πολιτιστικών φορέων της τοπικής μας Εκκλησίας.
Συμμετείχαν 57 Πολιτιστικοί Σύλλογοι εκ των οποίων 26 Χορευτικές ομάδες και 10 χορωδιακά σύνολα (παραδοσιακής μουσικής), με συμμετέχοντες πάνω από 700 μέλη, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ορχήστρα του κ. Γεωργίου Ματθαίου. 
Στον υπαίθριο χώρο των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά πλήθος κόσμου  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ψηφιδωτό χρωμάτων, εικόνων και μουσικής μέσα από την ποικιλομορφία και την διαφορετικότητα των παραδοσιακών φορεσιών έξι περιφερειών της πατρίδος μας και μέσω αυτών να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και την αγάπη τους για τον χορό και την μουσική μεταφέροντας και επιδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού.

Κατά την διάρκεια της όμορφης αυτής εκδηλώσεως παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Θεόδωρος Καράογλου και Φάνης Παπάς, της ΝΙΚΗΣ κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανάσιος Γκλαβίνας, η Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Νίκη Ανδρεάδου, εκπρόσωποι όμορων Μητροπόλεων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων  Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Βόλβης, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρόεδροι των Κοινοτήτων της επαρχίας μας, καθώς επίσης ο κλήρος της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως. 

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε για την πρόθυμη ανταπόκριση τους σ΄αυτό το Α΄ Αντάμωμα του πολιτισμού και της παράδοσης. Εξήγησε τον σκοπό και αναφέρθηκε στην σημασία τέτοιων εκδηλώσεων οι οποίες όπως χαρακτηρίστηκα υπογράμμισε «είναι χρέος όλων μας, διότι μέσω αυτών των εκδηλώσεων καταφέρνουμε να διατηρούμε αναλλοίωτες τις ρίζες μας, τα ήθη και έθιμα του πολιτισμού μας, κρατώντας άσβεστη την μνήμη των προγόνων μας που αναγκάστηκαν και άφησαν την πατρίδα τους και να πάρουν τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς».
»Αντάμωσαν απόψε διαφορετικές κουλτούρες του πολιτισμού μας αλλά ουσιαστικά ενωθήκαμε όλοι μαζί σε αυτήν την περιοχή, δείχνοντας σε όλους την σημασία να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε αρμονικά με μόνο σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος για να συνεχίσει προτρέποντας όλους να διδάξουν στα παιδιά και νέους μας αυτή την πλούσια ελληνική παράδοση και σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη Πίστη μας, να μπορέσουμε, να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα μας την Ελλάδα ενάντια σε όλους αυτούς που προσπαθούν με κάθε τρόπο, να παραχαράξουν την ιστορία και την παράδοση μας με τις δήθεν προοπτικές της εποχής και στον βωμό δήθεν της παγκοσμιοποίησης, να ξεγράψουν και να παραγράψουν την ιστορία και την παράδοση μας, τονίζοντας ότι απόψε από την πόλη του Λαγκαδά δίνουμε ένα μήνυμα ενάντια στην αποιεροποίηση του πολιτισμού μας.
Καταλήγοντας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες καθώς επίσης στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που τον τελευταίο διάστημα εργάστηκαν ακαταπόνητα για την επιτυχία της εκδηλώσεως.  Στο τέλος εξέφρασε την ευαρέσκεια της τοπικής Εκκλησίας προς τους πολιτιστικούς συλλόγους για το έργο που επιτελούν και τους παρότρυνε να συνεχίσουν με το ίδιο ζήλο, κρατώντας πάνω στην πέτρα της Πίστεως και του Πολιτισμού, ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα μας, προχωρώντας με ελπίδα στο μέλλον του τόπου μας.
Τέλος, απένειμε στους Πολιτιστικούς Συλλόγους το παράσημο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες, εκφράζοντας μέσα από αυτό την επιθυμία του, η σημερινή εκδήλωση να καθιερωθεί και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην επαρχία μας.