(Δελτίο Τύπου) Εορτή Αγίου Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος - Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος _ Λαγκαδάς 17/18 Νοεμβρίου 2023Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Πλάτωνος

Με την δέουσα λαμπρότητα και με κάθε ιεροπρέπεια τιμήθηκε στην τοπική μας Εκκλησία, η πανευφρόσυνη ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος, εορτή κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Σε-βασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πλάτων.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής, Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου ε.έ.,  ετελέσθη εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεώνος και  συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Πολυανής καί Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και του εορτάζοντος επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Τον εσπερινό Θείο Λόγο διακόνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών,  ο οποίος και ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος στην μορφή του τιμωμένου Αγίου Πλάτωνος, αναλύοντας επ’ ακριβώς της έννοιες Μάρτυρας και Μαρτύριο καθώς επίσης Σταυρός και Φως μέσα στην Αγία μας Εκκλησία,  ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε εκ μέρους της χορείας όλων παρισταμένων Ιεραρχών, στον εορτάζοντα Σεπτό Ποιμενάρχη μας, να έχει μία ευλογημένη αρχιερατεία, εκφράζοντας παράλληλα θερμούς λόγους και εγκάρδιες ευχές για υγεία και μακροημέρευση.

Την αγιώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, Σύρου κ. Δωροθέου, Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής των Βλατάδων κ. Νικηφόρος.

Τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς πλαισίωναν Ιερομόναχοι και Πρεσβύτεροι από Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όμορες και μακρινές Μητροπόλεις, από την Αθωνική Πολιτεία,την Ιερά Νήσο της Πάτμου και άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδος.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος που προσήλθαν για να εορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος, και παράλληλα να ευχηθούν και να τιμήσουν με ανάμεικτα συναισθήματα απεριορίστου τιμής, εγκαρδίου σεβασμού και υϊικής αγάπης τον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας, ήταν ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Φάνης Παπάς και της Νίκης κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γεώργιος Ξενιτίδης, η εψηφισμένη νέα Δήμαρχος Λαγκαδά κα. Νίκη Ανδρεάδου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος. 

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος διδακτικότατα σκιαγράφησε τον βίο του Αγίου Πλάτωνος, ενώ παράλληλα ευχήθηκε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της επαρχίας μας σημειώνοντας την αγάπη του Σεβασμιωτάτου προς το ποίμνιο και του ποιμνίου προς αυτόν καθώς επίσης και το ανύσταχτο ενδιαφέρον και αγώνα που καταβάλλει για την πνευματική πρόοδο της Μητροπόλεως μας.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πλάτων,  ευχαρίστησε πρωτίστως, όλους τους Αρχιερείς για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν να έλθουν να συνεορτάσουν τη μνήμη του εορτάζοντος Αγίου Πλάτωνος και να του ευχηθούν δια ζώσης, ενώ κατόπιν απευθυνόμενος τόσο στους Άρχοντες στους συνεργάτες του καθώς και όσους στηρίζουν το έργο της τοπικής Εκκλησίας, απηύθυνε για ακόμα μία φορά μήνυμα συνοχής και ομόνοιας προς όφελος του πιστού λαού και της κοινωνίας μας 

Τέλος εκ μέρους της χορείας των παρισταμένων Αρχιερέων ευχήθηκε εις τον εορτάζοντα Μητροπολίτην, ο Σεβασμιώτατος Σύρου κ. Δωρόθεος, σημειώνοντας την αγάπη και την στήριξή τους ενώ προέτρεψε τους πάντας να μην λησμονούν την προσευχήν τους τον Επίσκοπο τους.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, εδέχθει εις το Επισκοπείο τις εγκάρδιες ευχές του Ιερού Κλήρου, των μοναχών, των αρχών της πόλεως, καθώς επίσης και του Χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας.