(Δελτίο Τύπου) Eκπαιδευτική-προσκυνηματική επίσκεψη εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, από ομάδα φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Photo Gallery

Ομάδα φοιτητών και φοιτητριών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με επικεφαλείς τους Αναπληρωτές Καθηγητές Λειτουργικής και Φιλολογίας, κ. Παναγιώτη Σκαλτσή και κα Άννα Κόλτσιου-Νικήτα πραγματοποίησαν εκπαιδευτική-προσκυνηματική επίσκεψη εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013.

 Τους φοιτητές της Θεολογίας και τους συνοδούς αυτών  υπεδέχθη με πολλή χαρά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης εις την κεντρική αίθουσα της Μητροπόλεως. Αφού τους καλωσόρισε, τους ωμίλησε για την μακραίωνη εκκλησιαστική ιστορία της επαρχίας μας καθώς και για το ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Ανεφέρθη εκτενώς στο χρονικό των ευρέσεων των Σεπτών Λειψάνων των Νεομαρτύρων Κυράννης και Ακυλίνης-Αγγελίνης εις την περιοχήν της Όσσης καθώς και στα δύο πρόσωπα των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, οι οποίοι και προσφάτως κατετάχθησαν εις το Αγιολόγιον της Εκκλησίας μας. Εν συνεχεία, οι νέοι και οι νέες σπουδαστές της Επιστήμης της Θεολογίας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Σεβαμιώτατο Ποιμενάρχη μας, για διάφορα πνευματικά, εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε. Ο Μητροπολίτης μας, με σεβασμό, αγάπη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσε τους νεαρούς φοιτητές και φοιτήτριες και συζήτησε διεξοδικά μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προτείνοντάς τους λύσεις και προσφέροντάς τους πατρικές συμβουλές. 

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής-προσκυνηματικής επισκέψεως τους εις τους Ιερούς Χώρους και τα μνημεία της επαρχίας μας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής την εφέστιο και Θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγκαδά την Εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας. Εν συνεχεία, μετέβησαν στον ιστορικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (17ος αιώνας), όπου ανευρέθησαν τα σεπτά και χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης – Αγγελίνης της εκ Ζαγκλιβερίου καταγομένης, επιπλέον, προσκύνησαν τον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης, όπου και φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανά της Αγίας Κυράννης. 

Κατόπιν μετέβησαν στις Ιερές Μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Παναγίας Θεοσκεπάστου-Σοχού, στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος-Μελλισοχωρίου και στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων, όπου τους παρετέθη γεύμα από τον Σεβαμιώτατο Ποιμενάρχη μας.  Εις την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν ένα από τα παλαιότερα αντίγραφα της Εικόνος της Παναγίας του Καζάν, να ξεναγηθούν στους χώρους της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» και να δουν την ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα με προσωπικά είδη και αντικείμενα που έχει δημιουργηθεί εκεί προς τιμήν του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος. 

Εν συνεχεία, επεσκέφθησαν και ξεναγήθηκαν στο Εκκλησιαστικό και το Λαογραφικό Μουσείο της Μητροπόλεως μας, όπου εκτίθεται και παρουσιάζεται ένα μέρος της Εκκλησιαστικής και της Πολιτιστικής παραδόσεως της επαρχίας μας καθώς και στους χώρους της βιβλιοθήκης της Μητροπόλεως. Κατόπιν μετέβησαν στην περιοχή της Λητής, το επίκεντρο δηλαδή των εκδηλώσεων προς τιμήν της προσφάτου επισήμου Αγιοκατατάξεως των Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου,. Στην Λητή προσκύνησαν τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Αθανασίου(17ος αιώνας), όπου θαύμασαν το περίλαμπρο τέμπλο του και το πλήθος των εικόνων που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε ο χώρος αποθήκευσης των όπλων του Μακεδονικού Αγώνος. Επίσης,  επεσκέφθησαν και το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο της Λητής. Εν συνεχεία, μετέβησαν στο προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην περιοχή του Δερβενίου Θεσσαλονίκης. 

Οι φοιτητές, οι φοιτήτριες και οι συνοδοί καθηγητές αυτών, κλείνοντας την εκπαιδευτική αυτή εκδρομή και την γνωριμία τους με τους ιερούς χώρους και τα μνημεία της περιοχής μας, ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την αβραμιαία φιλοξενία και τα αναμνηστικά δώρα και ενθύμια που τους προσέφερε, τονίζοντας το γεγονός ότι χαράχθηκαν έντονα συναισθήματα τιμής και αγάπης μέσα τους για την περιοχή και την ιστορία της, ενώ παράλληλα υπεσχέθησαν ότι σύντομα θα επαναλάβουν μία ανάλογη εκδρομή.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίστα Επικοινωνίας