(Δελτίο Τύπου) Ξεκίνησε το τριήμερο κορύφωσης των λατρευτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων με την έναρξη του Θεολογικού Συνεδρίου

Photo Gallery

Με την έναρξη του Θεολογικού Συνεδρίου, το οποίο έχει ως θέμα του τη ζωή και το έργο των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκοπών Λητής και Ρεντίνης, ξεκίνησε το τριήμερο κορύφωσης των λατρευτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ιερά ημών Μητρόπολις επί τη ευκαιρία της επισήμου Aγιοκατατάξεως εις το Eορτολόγιο της Αγίας μας Εκκλησίας των δύο Αγίων που εκλέϊσαν τον θρόνο της ιστορικής Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου η Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού «Δαμασκηνός ο Στουδίτης» με επικεφαλής τον μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ απέδωσε κατά θαυμαστό τρόπο ύμνους και τροπάρια από την ακολουθία των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου.

Εν συνεχείᾳ, ανεγνώσθησαν τα Χαιρετιστήρια Μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Αρσενιάδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Όσσης και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Πλάτωνα Κρικρή, Γραμματέα του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στη Λητή, όπου ευρισκόταν και η έδρα της παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου ενώ μεταξύ των άλλων παρέστησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Ψυχλούδης, η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτριος Σαραμάντος, εκπρόσωποι των Δήμων Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας της επαρχίας μας με επικεφαλής τον Ταξίαρχο κ. Θεόδωρο Κουλούρη, αντιπροσωπείες από το Ρώσικο, το Βουλγάρικο και το Τουρκικό Προξενείο καθώς και το Τμήμα Μετεκπαιδεύσεως Κληρικών της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» όπως επίσης και καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Λαγκαδά, του Ωραιοκάστρου και της Θεσσαλονίκης.

Την έναρξη του Θεολογικού Συνεδρίου κήρυξε ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος ενώ την εναρκτήρια ομιλία του επιστημονικού μέρους των εκδηλώσεων πραγματοποίησε ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης με θέμα «Το πολυδιάστατον κάλλος της Αγιότητος».

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ομίλησαν επικαίρως και ανέπτυξαν τις ενδιαφέρουσες και καίριες εισηγήσεις τους, φωτίζοντας άγνωστες πλευρές από το βίο, το έργο και την προσωπικότητα των δύο Αγίων Επισκόπων της περιοχής μας, ο Ελλογιμώτατος Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Μπάκας ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Από την Επισκοπή Λητής και Ρεντίνης εις την Μητρόπολιν Λαγκαδά. Η διαμόρφωσις των ορίων μιας Εκκλησιαστικής Επαρχίας» με το οποίο παρουσιάστηκε εκτενώς το ιστορικό πλαίσιο της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης από τις πρώτες μαρτυρίες μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, ακολούθησε η εισήγησις του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αθανασίου Κατζιγκά με θέμα: «Τo Υμνογραφικόν Έργον του Δαμασκηνού του Στουδίτου», όπου παρουσιάσθηκαν αναλυτικώς όλες οι ακολουθίες και οι ύμνοι που έχει γράψει ο Άγιος Δαμασκηνός. Ακολούθως, το λόγο είχε ο Ελλογιμώτατος Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης ο οποίος και παρουσίασε το θέμα: «Δαμασκηνός o Στουδίτης, o Διάκονος του Λόγου». Στην εισήγησή του ο κ. Τσομπάνης ανεφέρθη στους λόγους του Αγίου και στο θεάρεστο έργο το οποίο και επετέλεσε, βοηθώντας, στηρίζοντας και ενισχύοντας την πίστη των χριστιανών κατά την περίοδο της ποιμαντικής του δράσης στην επαρχία μας, αλλά και μετέπειτα ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Άρτης.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό προς τους ομιλητές της πρώτης Συνεδρίας, σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν, ενώ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έκλεισε την πρώτη ημέρα του Θεολογικού Συνεδρίου με το ληκτικό χαιρετισμό του.

Αύριο το πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η οποία θα πραγματοποιηθεί εις τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Λητής, θα συνεχισθεί το Θεολογικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ιερά ημών Μητρόπολις και η Διεθνής Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» με τις εργασίες της Β΄ Συνεδριάσεως, όπου ομιλητές θα είναι ο Οσιολογιώτατος Μοναχός Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος) ο οποίος και θα αναπτύξει το θέμα «ο Φυσιολόγος Αρχιερεύς, Άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης», ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς ημών Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου με θέμα: «o Άγιος Ακάκιος, Επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης», και ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, ο οποίος και θα ομιλήσει για «τα Δαμασκηνάρια».

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, εις τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Λητής και ώρα 17:30, θα τελεσθεί η Ιερά Ακολουθία της Επισήμου Αγιοκατατάξεως εις το Εορτολόγιο της Αγίας μας Εκκλησία των δύο Επισκόπων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου και εν συνεχείᾳ ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τῇ εορτῇ του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ημέρα την οποία το Οικουμενικόν ημών Πατριαρχείον, όρισε ως εορτή του Αγίου Δαμασκηνού (ο Άγιος Ακάκιος τιμάται 16 Αυγούστου), θα τελεσθεί λαμπρό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και εν συνεχείᾳ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Επισκοπείου και του Κειμηλιαρχείου της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.